Дали M+S означава “зимни гуми“?

Дата: 13 Сеп 2021

Означението M+S не е юридически защитено и на производителите е позволено да го нанасят практически на всякакви гуми. То свидетелства единствено за по-груби грайфери в сравнение със стандартните летни гуми.

За да получи символа 3PMSF (от англ., Тривърха планина със снежинка), един модел гуми задължително трябва да е доказал своите качества на сняг и лед в сравнителен тест с определени референтни гуми. Дори добрите всесезонни гуми могат да достигнат този стандарт и това ги прави подходящи за използване по зимни пътища.

Гуми, маркирани единствено с логото M+S, не е задължително да са зимни. Нерядко при интернет търговците се появяват евтини летни гуми, често азиатско производство, които също са означени с логото M+S. Тези модели, произведени най-често за пазара в САЩ, в много случаи достигат чрез прекупващи до Европа, където се предлагат цели контейнери от тях за жълти стотинки. Въпреки знака M+S върху страницата на гумата обаче в никакъв случай не са подходящи за използване през зимата. Тяхната смес е композирана най-често за постигане на по-дълъг пробег, а не за добро сцепление на мокра настилка, да не говорим за снежни пътища.

Същото се отнася и за офроуд гумите. Естествено, благодарение на грубите блокчета по протектора, те могат да осигурят известно сцепление през зимата. Но много твърдата, устойчива на износване и прорязване смес на гумата, както и липсата на увеличаващи сцеплението ламели, дисквалифицират здравите модели за пресечен терен като подходящи за зимата гуми.

Как можем да разпознаем подобни заблуждаващи предложения? На първо място е липсата на символа „3PMSF”, но също така и по липсата на ламели.

И за двата типа гуми важи правилото, че дори когато M+S логото да е изобразено върху страничната част, оптимална сигурност през зимата предлагат само гумите с изобразено 3PMSF лого.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
«1»
Върни До Горе