IF и VF технологии за селскостопански гуми

IF и VF технологии за селскостопански гуми

КАКВИ СЕЛСКОСТОПАНСКИ ГУМИ ДА ИЗБЕРЕМ: СТАНДАРТНИ, С IF ИЛИ VF ТЕХНОЛОГИИ?

Днешните фермери трябва да знаят разликата между стандартните гуми (с конвенционална радиална конструкция), IF гумите (Increased Flexion, пр. повишена гъвкавост) и VF гумите (Very high Flexion, пр. много повишена гъвкавост). Ще направим кратък преглед на различните типове.

 

СТАНДАРТНИТЕ ГУМИ ДОМИНИРАТ ПАЗАРА...

Стандартните гуми се виждат най-често представителствата и фермите. За да ги използват пълноценно, фермерите трябва да спазват няколко мерки, най-важната, от които е регулирането на налягането. Основните фактори за правилно налягане са натоварването на конкретната ос, скоростта на движение и типа колело (двигателно или търкалящо).

Регулирането на налягането може да се налага по няколко пъти на ден в зависимост от типа работа: движение по пътя между два близки блока, продължителни придвижвания, работа в полето с прикачен инвентар, работа без инвентар и т.н.

 

...НО РЯДКО СЕ ИЗПОЛЗВАТ В ОПТИМАЛНИТЕ УСЛОВИЯ

С конвенционалната конструкция, налягането изисква много често регулиране.

Едно от решенията в борбата с това неудобство е оборудването на машината с подвижна система за помпане на гумите, което е ефективно, но много рядко се прилага. Най-често фермерите, за да не губят постоянно време в регулиране на налягането в гумите, просто спазват налягането за по-изискващите условия – карането по пътя. Недостатъка е, че гумите много рядко работят в идеални условия и в резултат продуктивността страда много.

 

ПРЕДИМСТВА НА IF И VF ГУМИТЕ

Както показва пълното им име, IF и VF гумите предлагат повишена гъвкавост. Но по-важното е, че тези технологии могат да понесат и по-голямо натоварване. При еднакво налягане, IF гума може да издържи с 20%, а VF гума с 40% по-голямо тегло.

Докато IF технологията прави възможно значителното намаляване на натоварването упражнявано върху почвата, то VF технологията намалява утъпкването още. Другото основно предимство на VF гумите е тяхната универсалност: вече не е необходимо да слизаш постоянно от машината, за да регулираш налягането в гумите за следващия режим на работа. Това спестява огромно количество време и усилия, докато осигурява и несравним комфорт.

 

ПО-ТЕХНОЛОГИЧНИ МАТЕРИАЛИ И ПОДСИЛЕНИ ОБЛАСТИ

Отвън фермера няма да забележи фрапираща разлика между трите типа гуми. Формата остава непроменена, а броя ребрата варира единствено между различните размери. Но същественото остава скрито вътре. При IF и VF гумите, материалите, които се използват са по-усложнени и по-технологични, а в решаващите области са подсилени. В резултат имаме по-висококачествена гума.

 

СМЕСВАНЕ НА СТАНДАРТНИ, IF И VF ГУМИ: ЛОША ИДЕЯ

Ако даден фермер има грешното схващане, че е добра идея смесването на стандартни и VF гуми, той или тя много скоро ще разберат, че са сбъркали.

ЗАЩО? Вероятността за отклонение, т.е. способността на гумата да променя траекторията си, е чувствително по-голяма, когато се използват гуми с VF технология, което се отразява на много по-различния диаметър на търкаляне. Смесването на гуми с различни технологии на една машина е груба техническа грешка, която може да причини сериозни щети. Нашият съвет е винаги да оборудвате машината с пълен комплект гуми от един и същи тип.Copyright ©2024 gumi-novi.com. Всички права запазени.