GOODYEAR

24 Артикули

Goodyear лого

Goodyear Tire & Rubber Company е американски мултинационален производител на гуми със седалище в Акрон, Охайо. Goodyear произвежда гуми за автомобили, авиационна техника, камиони, мотоциклети, фургони, състезателни коли и офроуд джипове. Към 2017 г. Goodyear е един от четирите най-добри производители на гуми заедно с Bridgestone (Япония), Michelin (Франция) и Continental (Германия).

Основана през 1898 г. от Франк Сейберлинг, компанията е кръстена на американеца Чарлз Гудиър (1800–1860), изобретател на вулканизирания каучук. Първите гуми Goodyear стават популярни, защото са лесно разглобяеми и изискват малко поддръжка. Въпреки, че Goodyear произвежда дирижабли и балони от началото на 1900 г., първият рекламен дирижабъл Goodyear излита през 1925 г. Днес той е една от най-разпознаваемите рекламни икони в света.

Компанията е единственият доставчик на гуми за серията NASCAR и най-успешният доставчик на гуми в историята на Formula 1, с повече стартове, победи и конструкторски шампионати от всеки друг доставчик на гуми. Те се оттеглиха от спорта след сезон 1998 г. 

Copyright ©2024 gumi-novi.com. Всички права запазени.